Gastronomie

Panama má bohatou tradici v kulinářském umění. Vzhledem ke své poloze je domovem široké škály čerstvého chutného ovoce a zeleniny, stejně jako lahodných plodů moře. Kombinace indiánské kuchyně s vlivy evropské a latinskoamerické gastronomie dává ve výsledku neopakovatelný a originální mix pokrmů.

Zde jsou ty nejpopulárnější výtvory panamské kuchyně:

Tortillas: jsou v Panamě silnější než v Mexiku a jsou smažené. Typické položky: vejce, sýry a fazole jsou umístěny v horní části tortilly.

Sancocho: je typická panamská kuřecí polévka.
Tamal  je poměrně velký kus kukuřičného těsta - s nebo bez náplně - zabalený v banánovém listu a vařený. Nejčastější náplní je kuřecí maso, rozinky, cibule, rajčatová omáčka, a někdy sladký hrášek. Tamales je lehké jídlo na slavnostní příležitosti, včetně svatby a oslavy narozenin, a jsou vždy je na svátečním stole při vánoční večeři.
Carimañola je roláda z juky (yucca). Jsou to rolky plněné masem a vejci.
Ceviche je velmi oblíbený panamský předkrm. Rybu, nejčastěji corvinu, u Panamců jednoznačně nejoblíbenější mořskou rybu, nakrájíme na kousky a přidáme k ní citrónovou šťávu. Mj. vhodný na potenci a kocovinu.
Asi nejčastější přílohou v Panamě je Arroz con Guandu. V podstatě to je vařená rýže s hráškem, fazolemi a kořením.
Platano Maduro uvidíte jako přílohu všude v Panamě. Platano vypadá to jako větší banán.  Nařežeme jej na malé plátky a usmažíme. Vhodná příloha k jakémukoliv jídlu.

Panama je tropická země se širou škálou ovoce. Některé znáte, jako například banány, ananasy či manga, ale mnohé tropické ovoce ochutnáte až zde.

Většina čerstvého ovoce se míchá s vodou (chicha) či s mlékem (batido), rozhodně ochutnejte!