Podepsána Smlouva o zamezení dvojímu zdanění

04.08.2012 20:17

Dne 4. července 2012 byla na Ministerstvu zahraničních věcí Panamy podepsána „Smlouva o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu“ mezi ČR a Panamou a „Protokol“ ke Smlouvě. Za Panamu podepsal Smlouvu ministr zahraničních věcí pan Roberto C. Henríquez; za českou stranu, na základě pověření prezidentem České republiky panem Václavem Klausem, velvyslanec ČR v Panamě Jiří Havlík.

Slavnostnímu aktu podpisu Smlouvy byl přítomen též náměstek ministra financí Panamy a zástupci médií. Velvyslanectví ČR doprovázel honorární konzul ČR v Panamě pan Herman Bern.

Při příležitosti podpisu Smlouvy vyzdvihl Jiří Havlík v krátkém vystoupení dynamický vývoj ekonomiky Panamy a dobré podnikatelské prostředí, což vytváří příhodné podmínky pro další rozvoj obchodně-ekonomických vztahů. Ocenil význam Smlouvy pro upevnění právního rámce v oblasti zdanění pro vzájemné ekonomické vztahy mezi oběma zeměmi, ale též jako další impuls pro podnikatele obou zemí pro hledání a využívání nových příležitostí pro obchod a investice. V podobném duchu následně vystoupil Roberto C. Henríquez, který mimo jiné vyzdvihl význam podepsání této Smlouvy pro Panamu – ČR se stala 13. zemí, s níž Panama uzavřela tento typ dohody, a potvrdila tímto aktem uznání, že Panama již pozbyla dřívější reputace daňového ráje.

Na závěr slavnostního aktu podpisu se uskutečnila krátká tisková konference.