HDP v Panamě nadále poroste vysokým tempem

10.03.2014 21:59

Vyšší míra inflace a zvýšený schodek obchodní bilance jsou negativní jevy, které doprovázejí v posledních letech silný ekonomický růst Panamy.

 

Nepřetržitý hospodářský růst Panamy od roku 2004 je výsledkem velkých zahraničních i veřejných investic. Také titul významného regionálního logistického centra dopomohl k získání ratingu BBB agenturou Fitch Ratings. Pokud ekonomicko-politický model bude nadále spravován v tomto duchu pak lze očekávat udržitelný rozvoj ve střednědobém horizontu. Fitch očekává růst kolem 6% i v roce 2015 díky masivním investicím. Vláda odhaduje růst 8,5% v roce 2013. Strategie udržitelného růstu založená na investicích do infrastruktury, rozšíření kanálu, inženýrských staveb atd. pomohla vyrovnat výkyvy způsobené globální ekonomickou krizí v uplynulých letech. Panama dosáhla nejvyššího růstu HDP ve Střední Americe. Vyšší míra inflace a schodek obchodní bilance jsou negativní jevy, které obvykle doprovázejí silný ekonomický růst. Nicméně pružnost a schopnost panamské ekonomiky přizpůsobit se vnějším vlivům je nadále velmi dobrá. "Rostoucí veřejný dluh je nepříjemným makroekonomickým jevem způsobeným investicemi do zásadních projektů infrastruktury" podotýká ekonom Rolando Gordón v jednom z rozhovorů poskytnutých pro noviny Panamá América. Na druhou stranu i přes nárůst zadlužení v absolutní hodnotě se procentuální podíl k HDP snížil právě díky vysokému tempu jeho růstu. Veřejný dluh vztažený k HDP se v roce 2013 snížil na 38.4% oproti 39.2% z roku 2012. Pokles zadlužení se v posledních dvou letech zpomalil s výjimkou finanční krize v roce 2009. Vládě se nadále daří dodržovat výši deficitu v mezích zákona (La Ley de Responsabilidad Fiscal).

 

Výzvy pro nadcházející roky

Na druhou stranu podle Fitch, některé z budoucích úkolů jako konsolidace veřejných financí vyžadují jak zpomalení růstu panamské ekonomiky, tak důsledný tlak na udržení výše sociálních výdajů. Narovnání sociální nerovnosti, systém veřejného vzdělávání, přírodní katastrofy a bezpečnost obyvatelstva jsou oblasti, které budou významně promlouvat do veřejných financí ve střednědobém horizontu. "To co si přejeme je růst, ale takový, aby nezvyšovat sociální rozdíly a spravedlivěji rozděloval bohatství. Pokud toho nedosáhneme, pak růst nevede k vytyčenému cíli" doplnil Gordón. Raúl Moreira, ředitel obchodní akademie zmiňuje "Je důležité udržet dobrou disciplínu fiskální politiky, aby veřejný dluh nerost rychleji než příjem státu. Panama má na to, aby rostla nejen ve střednědobém, ale i v dlouhodobém horizontu za předpokladu dodržování rozpočtové odpovědnosti." Další zpoždění dostavby kanálů může stěžovat nové vládě narovnání veřejného rozpočtu. Zatím je potvrzený roční skluz dostavby rozšíření kanálu. 27. února vedení kanálů la Autoridad del Canal de Panamá (ACP) dospělo k dohodě se stavebním konsorciem Grupo Unidos por el Canal (GUPC), které zastřešuje stavbu plavebních komor, o obnovení prací po téměř dvou měsících odstávky. Agentura Fitch očekává, že rozšíření kanálu bude dokončeno v prosinci 2015 a jeho uvedení do provozu proběhne v roce 2016. Zcela určitě dojde k prodražení stavby oproti původnímu rozpočtu.

 

Ekonomika

  • 8.5% je panamskou vládou odhadovaný růst HDP v roce 2013
  • 10% HDP zaujímají státní investice do veřejných projektů
  • 25.8% je míra chudoby v Panamě podle Ministerstva ekonomiky a financí (Ministerio de Economía y Finanzas)
  • 35% byl nárůst stavební výstavby v poslední třetine roku 2013
  • 4% je aktuální míra nezaměstnanosti v Panamě
 

Očekávaný vývoj podle Fitch

  • Vedení kanálů (ACP) je dostatečně finančně i technicky zdatné, aby zvládlo úspěšně dokončit dostavbu kanálu v roce 2015 i přes roční zpoždění a následné prodražení stavby.
  • Prezidentské volby se v Panamě konají 4. května 2014. Je málo pravděpodobné, že vítěz voleb by začal provádět takové politické kroky, které by nepodporovaly rozvoj kanálu, logistického centra regionu a turismu zmiňuje Fitch ve své zprávě.
  • V obecné rovině lze očekávat podporu ekonomického rozvoje jakýmkoliv politickým uskupením. Průzkum společnosti Tight prozatím indikuje, že kandidáti mají vyrovnané šance na to stát se novým prezidentem.
 

Zdroj: Noviny Panamá América, článek Ratifican grado de inversión para la economía de Panamá ze 08/3/14 - 02:30 AM, autoři A. Gimenez / Z. Rojas.