Dohoda o volném obchodu EU-Střední Amerika

06.12.2013 21:24

Dohoda o volném obchodu EU-Střední Amerika

Od 1. srpna 2013 je prováděna obchodní část dohody o přidružení uzavřené mezi zeměmi Střední Ameriky a EU. Cílem této části dohody je vytvoření zóny volného obchodu. Dohoda je prozatím prováděna s Nikaraguou, Panamou a Hondurasem, ostatní signatářské země (tj. Kostarika, Salvador a Guatemala) se připojí později, po dokončení ratifikačních procedur.

Počínaje tímto datem odstranila EU cla pro dovozy většiny průmyslových výrobků a produktů rybolovu pocházejících z uvedených zemí Střední Ameriky. Partnerské země liberalizovali cca 70% dovozů z EU, ostatní cla budou odstraňována postupně během desetiletého přechodného období. Jako obvykle bude nárok na celní preference podmíněn formálním prokázáním země původu, a to průvodním osvědčením EUR1, prohlášením vývozce na faktuře nebo jiném obchodním dokumentu, případně prohlášením schváleného vývozce. Kritéria používaná pro určení země původu se částečně liší od ostatních dohod, je proto vhodné je ověřit v Příloze II k této dohodě, obsahující pravidla původu. Kumulace původu je povolena nejen mezi EU a signatářskými zeměmi Střední Ameriky, ale také s dalšími zeměmi regionu:  Kolumbií, Peru, Bolívií, Ekvádorem a Venezuelou, s možností rozšíření o Mexiko a další země Jižní Ameriky a Karibiku, pokud o to některá signatářská země požádá.

Preferenční celní sazby uplatňované při dovozu zboží pocházejícího z Nikaraguy, Panamy a Hondurasu naleznete v příloze. Všechny tři uvedené země zůstávají prozatím i v seznamu rozvojových zemí majících nárok na jednostranné celní úlevy v rámci Všeobecného systému preferencí (GSP). Před dovozem do EU je proto vhodné ověřit, zda je výhodnější použít celní sazbu podle GSP nebo podle dohody o volném obchodu a na základě toho instruovat vývozce, zda má poskytnout certifikát FORM.A (pro účely GSP) anebo EUR.1/prohlášení na faktuře (pro účely dohody o volném obchodu). Při vývozu z EU lze vystavit pouze EUR. 1 nebo prohlášení vývozce.

Co to znamená?

Při dovozu zboží pocházejícího z Nikaraguy, Panamy a Hondurasu do EU je pro většinu zboží odstraněno clo.

Při dovozu zboží pocházejícího z EU do Nikaraguy, Panamy a Hondurasu jsou pro většinu zboží postupně snižována cla.

Původ zboží je nutno prokázat certifikátem EUR1 nebo prohlášením (schváleného) vývozce na faktuře. Současně je při dovozu do EU možno prokázat původ zboží v Nikarague, Panamě či Hondurasu certifikátem FORM.A a získat tak nárok na celní preferenci v rámci GSP.

Držitelé povolení schváleného vývozce pro prokazování původu, kteří vyvážejí do uvedených středoamerických zemí, si mohou požádat o rozšíření tohoto povolení.

Zdroj: celniporadenstvi.cz